Theater APK – De Moeder, De Dochter

Bewerking van Hoofdstuk 0 van Renate Dorresteins Ontaarde Moeders

 

Over botanica Bonnie, moeder tegen wil en dank. Over hoe zij en haar man na een vergeten pil een dochter kregen. Over hoe zij die dochter op haar vierde jaar bij de vader achterliet omdat het zo beter was. Over de onverwachte aanblik van een man die op Zwier lijkt tien jaar later in een hotel in Nairobi. Over losgekomen emoties en hoe deze schijnbaar oprechte emoties levens aan het wankelen brengen.

Dorrestein stond heel haar leven op de barricade voor vrouwen. Theater APK deelt haar voorliefde voor diepzinnigheid, onmiskenbare humor en het ietwat valse feminisme. De Moeder, De Dochter laat ons alle hoeken van het moederschap zien en iets van wat het betekent om dochter te zijn, zuster, moeder, echtgenote of ex. Wie in deze spiegel kijkt, ziet onherroepelijk de frons, de grijze haren en de kraaienpootjes van het lachen die we allemaal overhouden aan ons eigen leven als mens, partner, ouder, kind.

Renate Dorrestein overleed in mei 2018 en liet een zeer uitgebreid en briljant oeuvre na, waar zij slechts eenmaal een prijs voor heeft ontvangen. Theater APK brengt met deze Dorrestein-bewerking opnieuw een ode aan de literatuur en het leven.

 

Credits

Spel Roos Bakx, Henk van der Meer, Marianne Bakker & Johan Pierik | Regie & bewerking Yolly van Kan | Regieassistent Marjolijn Tijsmans | Decor Henk van der Meer