Swinder & Komodo

Muziek op de Schapenstee. 2,5 uur lang genieten van twee heerlijke bands met daar tussenin een verrassingsact. 

Swinder

Beatlesque popsongs, sobere folk en dan weer uitbundig gearrangeerde tekstcollages

Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot ‘moi’ wil singer-songwriter Bas Schröder jarenlang niets weten van het dialect dat in zijn geboortedorp gesproken wordt. Na een aantal studies, baantjes, bandjes en harten versleten te hebben volgen rond 2012 de eerste voorzichtige pogingen iets in het dan nog exotische Gronings te schrijven. Het jaar erna is de single ‘Noar Stad’ het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013 en levert de inmiddels vijfkoppige band verscheidende optredens op. Door onder andere de samenwerking met Tim Knol lijkt het muziekvlammetje jaren later weer aangewakkerd. Met Knol achter de knoppen is eind 2018 het album met daarop ‘Noar Stad’ afgerond. In Mei 2019 is het album, getiteld ‘Nosk’ gepresenteerd.

Zonder nog langer al te veel te mikken op nationaal succes en ​airplay​ wordt zowel op muzikaal als op tekstueel vlak de verdieping gezocht. In de beatlesque popsongs, sobere folk en dan weer uitbundig gearrangeerde tekstcollages komen thema’s als eenzaamheid, liefde, vastklampen en loslaten aan bod. Dikwijls tegen de achtergrond van zowel het Groninger platteland uit een jeugd die nu toch echt wel voorbij is, als tegen die van een stad, waar de onvermijdelijke volwassenheid op de loer ligt. Vaker dan eerst wordt de autobiografische authenticiteit nu afgewisseld met een vrijere tekstbenadering, waaraan ook de niet Gronings sprekende luisteraar zijn eigen invulling kan geven. Zoals een Amsterdammer ooit zei: “Ik doe gewoon net alsof het Zweeds is”.

Komodo

Misschien een beetje vreemd, maar érg catchy en dansbaar

Komodo is niet vast te pinnen op de muzikale wereldkaart. In hun ​vintage exotic rock-’n-roll ​zitten stijlen verweven van over de hele wereld: woestijnblues, surfrock, afro-disco, psychedelic 60’s, rumba en Indiase raga. Alles met een weelderige meerstemmigheid, niet-westerse ritmes en klanken en onverwachte instrumenten. De muziek van Komodo is misschien een beetje vreemd, maar érg catchy en dansbaar.