Peergroup – Mestmoeders

Een muzikale theatervoorstelling over hoe een jonge boerin zich moet verhouden tot de toekomst

Wanneer een jonge bedrijfsopvolger verongelukt, staat zijn zus onverwacht voor een moeilijke keuze. Door het overlijden van haar broer verschuiven de verhoudingen in het gezin, waar de boerin al generaties lang aan het roer staat. Er rust een zware taak op de schouders van de jongste. Zal ze het bedrijf van haar “mestmoeders” voortzetten of moet ze besluiten het licht uit te doen? 

Midden in een diepe persoonlijke crisis onderzoekt ze de kansen voor zichzelf en het familiebedrijf. Gelijktijdig groeit de band met haar “mestmoeders” en ontstaat er een nieuwe verstandhouding tussen de vier generaties. ‘Mestmoeders’ is een muzikale theatervoorstelling over hoe een jonge boerin zich moet verhouden tot de toekomst: doorgaan op de bekende weg of kiezen voor duurzamere landbouw? Je niet storen aan klimaatverandering of stikstofdebatten of ‘afbreken’ wat je ouders hebben opgebouwd?

‘Mest, dé essentiële grondstof om iets tot volle wasdom te laten komen. Een onderdeel van de kringloop in de natuur en dus: in ons. Mest en moeders; met liefde en voeding als moeder je kind naar volwassenheid begeleiden, en mest: zien hoe uitrijden ervan bijdraagt aan biodiversiteit, bodemleven en opbrengst.’ – Hedwig Louise Bakker-Brandsma, moeder en (biologisch) boerin.

 

Mestmoeders speelt buiten op de akker van boerenbedrijven in Gasselternijveen, Stedum, Zeegse en in Noord-Holland, alle gerund door vrouwen. Mestmoeders is een voorstelling van de makers van Maalkop