Openlucht College

Openlucht Colleges

Wat een mazzel, dat wij ons mooie festival kunnen organiseren in dit BIJzondere gebied rondom De Aa. En dat gebied willen we graag zo mooi houden! Tijdens de Openlucht Colleges vertellen we je meer over de waarde van natuur. Voor onze gezzzzondheid bijvoorbeeld, maar ook, dat we bijen nodig hebben omdat anders we anders straks geen wereld meer over hebben. Echt? Ja! Goed nieuws, we kunnen er zelf wat aan doen!

Innofest

Innofest is een initiatief dat festivals inzet om nieuwe producten (innovaties) te testen. Producten die hopelijk op den duur de wereld beter maken! En festivals zijn de perfecte tijdelijke testomgeving, kwamen we achter. Daarom is FestiValderAa onderdeel van dit Innofest-netwerk, samen met onder andere Oerol, TT Assen en Welcome To The Village. Bij ons festival wordt er dit jaar zowel achter als voor de schermen getest! Twee projecten vertellen in het Openlucht College wat zij testen met Innofest: Mellow en Bladmuziek. En stiekem speelt ook daar de ‘waarde van natuur’ weer een flinke hoofdrol. Kom je in de Boshub luisteren en meedenken?

Bladmuziek 
Zowel ‘sociale contacten’ als ‘natuur’ zijn bewezen factoren die van invloed zijn op het geluks- en gezondheidsgevoel van mensen. Het conceptBladmuziek stimuleert deze twee factoren. Bladmuziek is namelijk een inter- actieve plantenbak die het geluksgevoel verhoogt door mensen samen te brengen en met elkaar te laten communiceren via planten, klanken, geuren en kleuren.

Bij de ontwikkeling van Bladmuziek is gebruik gemaakt van het zogenaam- de ‘nudging’. Het Engelse woord nudge staat voor ‘een vriendelijk duwtje in de goede richting’. Nudging is een manier waarop je het mensen makkelijk

maakt om het gewenste gedrag, zoals gezonder eten, afval scheiden of elkaar ontmoeten, uit te voeren zonder de keuzevrijheid van mensen te beperken. In dit Openlucht College vertelt Ellen Groenestejn, hoofddocent aan de Hogeschool Rotterdam, je alles over Bladmuziek en nudging!

Vrijdag: 21:15 – 21:45

Ode aan de Aa
De klinkers uit haar naam vallen in elk lied en ze is ouder dan de meest wijze grijsaard: de Drentsche Aa.
Welke schat slaapt er in haar bedding? Wie is toch dat wonderlijke volkje dat woont aan haar oevers?
Admiraal Oosterbroek duikt, zinkt en zingt in en over de magie van de Aa.

Zaterdag & Zondag: 15:00 – 15:20 uur

B-Aware: maak vieze handen voor de wilde bij!
Iets doen voor bijen is een goede zaak. Het bijenleven staat onder druk in Nederland. Maar wat kun je dan doen? Honingbijen zijn de bekendste bijen, maar zijn eigenlijk gehouden landbouwhuisdieren. Voor honingbijen zorgen is prima, maar het is geen natuurbescherming. De vele andere soorten wilde bijen zijn voor zowel hun voedsel als huisvesting volledig afhankelijk van de voor hun natuurlijke omgeving, of wat mensen daarvan maken. Als we voor wilde bijen iets willen doen dan moet het aansluiten bij hun wensen. Dit verschilt nogal tussen de Nederlandse landschappen. In deze workshop leren de mensen van B-Aware ons hoe we wilde bijen het beste kunnen helpen met bloemenmengsels die passen in het landschap. We gaan vieze handen maken met het maken van zaadknikkers met passende bloemen.

Zaterdag: 17:00 – 17:30 uur

De Bijenborrel (met de Pollinators)
Zo, begin van de zaterdagavond, een perfect moment om even lekker met vrienden te borrelen. Komt goed uit, want dat kun je nergens beter doen dan op de Bijenborrel. Het gaat niet goed met de bijen, dat weten we intussen allemaal! Maar het goede nieuws is, samen kunnen we iets doen! En daarom organiseren we de Bijenborrel. Tijdens de Bijenborrel is iedere bijenvriend welkom! Dus, wil je de actie voor de bijen steunen? Of ben je benieuwd wat je zelf kunt doen? Regel zelf je drankje, wij hebben gezellige tafeltjes en hapjes voor BIJ de borrel, met daarbij een BIJZZonder verrassingsprogramma. Wat we heel tof vinden is dat Peter en Marjolein van de Pollinators komen vertellen over waarom en hoe zij actie voeren voor de bij! Kom langs!

Zaterdag: 19:00 – 20:00 uur

Innofest: Mellow
Mellow is een kussen met daarin een apparaatje dat een rustige hartslag genereert, waardoor het helpt om te ontspannen. Slim afgekeken van de natuur! Denk maar eens aan hoe het aaien van dieren ontspannend is, of hoe baby’s rustig worden van de hartslag van hun moeder. Rosa de Vries is ontwerper en onderzoeker aan het lectoraat Co-Design aan de Hogeschool Utrecht. Co-Design betekent: samen ontwerpen. Rosa heeft Mellow ontworpen met en voor mensen die gauw last hebben van prikkels. De droom van Rosa is dat Mellow uiteindelijk in alle schappen van de Hema belandt, oftewel: dat Mellow voor iedereen een heel logisch en alledaags gebruiksvoorwerp wordt.

Rosa vertelt je hoe Mellow is ontstaan, en vervolgens mag je Mellow zelf testen en al je vragen stellen! Zou jij baat hebben bij Mellow?

Zondag: 17:00 – 17:20 uur