Kunstroute op FestiValderAa

Kunst op FestiValderAa! 

Ook dit jaar staan er op FestiValderAa weer mooie kunstwerken die samen de kunstroute vormen. Deze route is zowel op als buiten het festivalterrein en laat kunstwerken zien die soms speciaal voor het festival gemaakt zijn en soms al bestonden. De kunstenaars zijn gedeeltelijk door FestiValderAa zelf gevraagd en het andere deel van hen komt voort uit de Kunstoproep die eerder dit jaar is uitgezet. Het overkoepelende thema van de kunstroute is ‘π2,  r2 & m3′.

De afgelopen jaren is het gelukt om bijzondere werken te laten zien, deze lijn willen we ook dit jaar weer doorzetten. We willen met deze kunstwerken graag openstaan voor experiment, dit betekent dat het werk mag schuren en uitdagen! Sculpturen en installaties van formaat, in de hoofdtoon wit, zullen dit jaar een scherp contrast vormen met de weelderige groene omgeving van FestiValderAa. Sterke autonome vormen die zowel in de hoogte als in de lengte meters pakken, niet eerder hadden we zulke grote kunstwerken op dit festival. Ook conceptueel gezien staat het dit jaar als een huis, filosofische vraagstukken worden omgezet in abstracte vormen.

Kunstroute lopen

Ontmoet de kunstenaar! Op zaterdag 15:30 uur en zondag om 16:00 uur zullen de kunstenaars een rondleiding geven langs de werken die gemaakt zijn voor FestiValderAa. Een unieke kans om in gesprek te gaan met de makers en de gedachten achter het werk te leren kennen. Het verzamelpunt is K1 (Kunstwerk van Felipe van Laar).

Felipe van Laar

Beeldend kunstenaar en meubelmaker Felipe van Laar liet zich onder meer inspireren door onafgemaakte bouwwerken. Een bouwwerk in de steigers kan een hoopvolle belofte zijn op iets dat komen gaat, maar draagt ook iets tragisch uit door de nog kwetsbare staat van zijn. Je kunt de steigerconstructie ook zien als symbool voor het onderzoek van en de exploitatie door de mens.

Heike Wahner

Wanneer is iets of iemand ‘definitief weg’ en wanneer alleen ‘ver weg’? In het werk A state between far and away geeft beeldend kunstenaar Heike Wahner het gebied vorm waar ‘ver’ en ‘definitief’ in elkaar overgaan. De weidse opzet vangt het ver en daar waar de vormen in het midden van het perspectief samenvallen, gaat het ‘definitieve weg’ over in geometrisch gekaderd beeld; een laatste herinnering.

Jerke Mulder

Vorig jaar ook aanwezig in het kunstprogramma is beeldend kunstenaar Jerke Mulder, FestiValderAa is een meerjarige samenwerking met hem aangegaan. Jerke gaat dit jaar weer verder op zijn eerdere onderzoek naar het vangen van natuurlijke vormen en reliëf in kunststof om deze te transformeren naar strakke geometrische vormen die afsteken van de natuur.

Kollektive

Het terrasobject wordt dit jaar gemaakt door Maud Venema, Bente Stalma, Davy Pluim, Masha van Kammen en Mirte Kort. Vier vakvrouwen en een vakman in opleiding die de handen ineen slaan om een verrassend object te maken wat een relatie aangaat met mens en omgeving.

ICO Kinderkunst

Wie maakt er allemaal rotzooi? En wie ruimt dit vervolgens dan weer op? Met dit thema gingen kinderen van groep 1 en 2 van alle basisscholen in de gemeente Aa en Hunze tijdens het Cultuurmenu project Sweep Dreams aan de slag. Eerst gingen ze onder leiding van kunstenaars Kitty Boon, Annet Ebert-Westerhuis en Gea Koopman met zelf verzameld afval een Fantastisch Vreemd Voertuig bouwen. Daarna keken zij naar de voorstelling Sweep Dreams van Duo Gi-Jo. Het project sloot aan op het lespakket Afval en bewegen, dat het IVN aanbood aan de scholen. De creaties zijn te bewonderen tijdens FestiValderAa!

Het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur organiseert al jaren Cultuurmenu’s op basisscholen, zo ook in Aa & Hunze. Het onderwijs stelt samen met het ICO, K&C en de bibliotheek het menu samen. Scholen kiezen voor lessenseries op het gebied van drama, literatuur, dans, nieuwe media, muziek, beeldende kunst of erfgoed. De lessen (met soms een voorstelling) worden gegeven door docenten uit het netwerk van het ICO en ze sluiten zo veel mogelijk aan bij lokale organisaties en evenementen.