Jeangu Macrooy

Een unieke stem die hypnotiseert in het laag en imponeert in het hoog

Jeangu Macrooy (uitgesproken als zjangú makrooi) groeide op in de tropische warmte van Paramaribo. Op zijn dertiende kreeg hij van zijn ouders zijn eerste gitaar en twee jaar later begon hij samen met zijn tweelingbroer Xillan eigen nummers te schrijven en op te treden. In 2014 besloot Jeangu zijn muzikale carrière voort te zetten aan de andere kant van de oceaan, in Nederland.

In april 2016 kwam Jeangu’s debuut-EP Brave Enough uit, waarmee hij 3FM Serious Talent werd. Met eerste single Gold mocht Jeangu gelijk langskomen bij De Wereld Draait Door waar hij sindsdien een graag geziene gast is. Gold werd later ook gebruikt in een commercial van HBO. In de zomer stond hij met zijn band op diverse festivals, waarna hij in het najaar met de Popronde door Nederland trok. Daarnaast stond Jeangu in de voorprogramma’s van Blaudzun, Remy van Kesteren, Bernhoft en Selah Sue, wat in totaal resulteerde in 120 shows in 12 maanden. Kortom: 2016 was een gouden jaar, dat werd afgesloten met een optreden op Eurosonic/Noorderslag en een nominatie voor een Edison in de categorie ‘Beste Nieuwkomer’.

Jeangu’s debuutalbum High On You, waarvoor hij net als bij zijn EP de samenwerking aanging met producer Perquisite, is energieker en dansbaarder dan zijn EP. De melancholie blijft aanwezig in nummers als Circles en Sleep You Off maar de focus is verlegd naar een rauwer geluid dat vooral naar voren komt in nummers als Crazy Kids – een duet met tweelingbroer Xillan – en Head Over Heels. Nummers als Antidote en titelsong High On You laten vooral ook Jeangu’s soulvolle kant zien. Dit wordt versterkt door de prominente rol voor de blazers op het album. De rode draad blijft echter Jeangu’s unieke stem die hypnotiseert in het laag en imponeert in het hoog.

De pers over

Hij is pas 23, maar heeft de diepte in zijn stem van een soulveteraan. (…) High on You kan weleens het beste Nederlandse debuut van 2017 blijken te zijn.”
– Algemeen Dagblad ★★★★

Je mond valt open van verbazing, bewondering en ontroering. Wàt een manier om je carrière te beginnen” – De Telegraaf

Ik durf te beweren dat dit dè release is van het jaar” –  Giel Beelen (3FM)

Een debutant waar je ècht enthousiast van wordt.” – OOR