Inge van Calkar

“Ik heb altijd al een zwak gehad voor alternative”

 

Inge van Calkar is binnengekomen in ons collectieve popgeheugen dankzij haar deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland (2013). Maar sindsdien zijn haar smaak, stijl en aanpak ingrijpend veranderd. “Kan toch? Ik heb altijd al een zwak gehad voor alternative,” zegt de Groningse. “Maar nu pas komt dat er in volle glorie uit.

Ze bepaalt nu vooral zelf haar artistieke koers en sound en dát laat haar hart sneller tikken. Haar plaat komt dan ook uit op haar eigen Deer and Forest-label. “Ik durf nu veel meer de artiest te zijn op het podium.” Voorheen was ze meer een singer-songwriter. Dat imago heeft de immer in wit gehulde Inge nu definitief van zich afgeworpen. Met de muziek zijn ook de gebaren groter geworden. “Ik voel me nu ook meer een artiest. Dat is misschien wel de grootste verandering van alles.

De eerste twee singles van Reset eerder dit jaar, I Don’t Mind en Imaginary geven al de toon aan, maar nummer drie River– de meest poppy van het stel – markeert de doorbraak. Inge is blij met het resultaat van het album. “Het gaat wel lekker ja,” erkent ze. Op Reset is er eindelijk uitgekomen wat er in haar hoofd zat. “Achter elke track op Reset zitten een stuk of vijf, zes nummers die ik weggegooid heb. Ik ben echt rigoureus opnieuw begonnen. Het was geen kwestie van ‘kill your darlings’, nee alleen het beste mocht op de plaat komen.” En terecht, want met Reset landt ze in het muzieklandschap waar ‘90s icoon PJ Harvey en interessante nieuwlichters als Nadine Shah en Phoebe Bridgers zich ophouden.