De Stoel Van De Laatste Jaren (Virtual-Reality Documentaire)

Over de laatste fase van het leven

 

Wat als ik toen toch die andere weg was ingeslagen? Wat als ik nou wel weg was gegaan? Het zijn levensvragen die ieder mens die terugkijkt op zijn leven, zichzelf weleens stelt. Zo ook de bejaarde Fred en Egbert, de één wellicht wat meer dan de ander. Anke Teunissen en Jessie van Vreden maakten met de virtual-reality (VR) documentaire De Stoel Van De Laatste Jaren een innemend portret van beide heren in hun laatste levensfase.

Over Egbert, de 91-jarige boer uit Drenthe, geboren op het bedstro van de boerderij waar hij tot op de dag van vandaag zijn sobere leven leidt. Een man die staat voor bijna een eeuw Drentsche agrarische geschiedenis en al zijn hele leven in hetzelfde huis woont. Of Fred van 74, die zich heeft teruggetrokken op het Franse platteland en zijn dagen slijt als tuinman in een weelderige tuin, maar ondanks die pracht met weemoed terugkijkt op zijn leven. Wat ze delen is een lang leven om op terug te kijken en een naderend einde voor zich..

Tijdens FestiValderAa kun je spreekwoordelijk plaatsnemen in één van de ‘De Laatste Stoelen’ om met behulp van een VR-bril heel dicht op de huid en om de haard te kruipen van deze schijnbaar gewone heren met toch zo ongewone levens!

 

Credits 

Fred (15 minuten) regie: Jessie van Vreden, Anke Teunissen
Egbert (19 minuten) regie: Anke Teunissen, Jessie van Vreden
Met de keuze uit NL/EN, met voice-overs van Derek de Lint en Rutger Hauer