Natuur

FestiValderAa speelt zich af in een prachtige en ook unieke omgeving.

De naamgever van het festival is het beekje de Drentsche Aa, die zich een weg door het gelijknamige Nationaal Park meandert.

Wij als FestiValderAa zijn heel bij met de samenwerking met schaapherders Reinier en Coos. Hun schaapskudde wordt voorafgaand aan het festival ingezet om het gras te kortwieken en tijdens het festival zijn zij altijd aanwezig als een bijzondere toevoeging van ons prachtige decor. Hartelijk dank!

Tijdens FestiValderAa kun je hier de magische combinatie van natuur en cultuur ervaren. Net als bij alle festivals is er ook een grote backstage: Nationaal Park Drentsche Aa. Vanuit Schipborg wandel of fiets je zó het gebied in. Geen fiets mee, maar wil je wel een tocht maken? Wij verhuren ook fietsen, zodat je alsnog een lekkere tocht kunt maken.

Om helemaal in de stijl van honderd jaar geleden te blijven: asfalt hoef je haast niet te zien als je dit mooie stukje Noord-Drenthe gaat ontdekken. Er ligt zo’n honderd kilometer zandweg en tientallen kilometers fiets- en wandelpad. Voortdurend kruisen de fietspaden de loop van de beek met mooie bruggetjes. Het stroomdal van de Drentsche Aa is Drenthe op zijn best!

Staatsbosbeheer: partner in natuur

Al sinds de eerste editie van FestiValderAa, negen jaar geleden, is Staatsbosbeheer nauw betrokken. Samen organiseren we het festival met maximaal oog voor de natuur en het landschap onder het credo ‘wat mooi is, moet mooi blijven’. Sinds enkele jaren voegen wij daaraan een extra element toe: ‘schoonheid moet je laten zien’. Vandaar dat we, samen met boswachter Kees van Son, VroegeVogelTochten zijn gaan organiseren. Voor de minder vroege vogels die toch graag van de natuur genieten is sinds vorig jaar de Dagdromerstocht en sinds dit jaar de Schemertocht aan het programma toegevoegd.

Meer weten over de Drentsche Aa?

Bezoek dan informatiecentrum De Homanshof. Deze achttiende-eeuwse Saksische boerderij in Anloo is één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Drentsche Aa. Of kijk op www.staatsbosbeheer.nl. Je vindt er onder andere mooie wandelroutes om te downloaden.

Volg de belevenissen van boswachter Kees van Son via Twitter: @keesvanson en bekijk wat er in het gebied te doen is via @NPDrentscheAa.